برای آن مالیاتها به موقع و درست پرداخت شوند، از طرف سازمان امور مالیاتی کشور، مأمورانی برای این کار آماده به خدمت هستند، که تحت نام «ممیز مالیاتی» فعالیت میکنند.
وظایف ممیز مالیاتی
بررسی دقیق اسناد و مدارک مالی
فرار مالیاتی تنها به عدم پرداخت مالیات اطلاق نمیشود، بلکه مجموعهها ممکن است با اعلام غیرواقعی اسناد و مدارک مالی خود سعی بر کم کردن میزان مالیات داشته باشند. بنابراین اولین وظیفه یکی ممیز مالیاتی، بررسی دقیق اسناد مالی شرکتها و تطابق آن با اظهارنامه های اعلامی آنها است.
بررسی وجود تقلب
برخی شرکتها ممکن است با دستکاری اسناد سعی بر ایجاد اشکال در کار داشته باشند. چنین تقلبهایی باید از طرف ممیز مالیاتی، بررسی شده و از بروز آنها جلوگیری شود.
حل اختلافات در جلسات مذاکره
گاهی ممکن است شرکتها که در اصطلاح تخصصی مالیاتی به آنان مؤدی مالیاتی گفته میشود، از روند پرداخت مالیات راضی نباشند و شکایتی از میزان آن داشته باشند. در چنین مواقعی حق قانونی آنها است که شکایت تنظیم کرده و آن را پیگیری کنند. زمانی که شکایت تنظیم شود و در جریان کار قرار بگیرد، این ممیز مالیاتی است که وظیفه رسیدگی به آن را از طریق انجام مذاکره با مؤدی دارد.
اشراف به قوانین
ممیزان مالیاتی باید جانب صداقت را به خوبی رعایت کنند و این امر میسر نیست مگر این که به خوبی به قوانین، که ابزار اصلی کار آنها است، اشراف داشته باشند. همیشه خطای مؤدیان در راستای فرار مالیاتی نیست و گاهی این خطاها ممکن است منجر به پایمال شدن حق آنها شود. بنابراین این مهارت که کارشناس، قانون را به خوبی بشناسد اهمیت زیادی دارد.
تحصیلات
این شغل کاملاً تخصصی است و سازمان مالیات تنها رزومه افرادی را بررسی میکند که تحصیلات حسابداری، مدیریت در گرایش مالی و اقتصاد داشته باشند. البته گاهی بسته به نظر مدیران ارشد سازمان به تخصصهای دیگر نیز شانس شرکت در مصاحبه داده میشود.
اهمیت وجود شغل ممیز مالیاتی
در بسیاری از سازمانها، سمتهای نظارتی برای اجرای دقیق امور مختلف وجود دارند. اگرچه اصل بر اعتماد طرفین است، با این حال وجود چنین افراد و مشاغلی برای جلوگیری از تخلفات احتمالی ضروری است. به هر حال مالیات یکی از بخشهای مهم درآمد دولتها است و اگر نظارتی بر دریافت درست آن نباشد حجم بزرگی از این درآمدها دستخوش کاستی میشود.
عناوین شغلی ممیزان مالیاتی
تا به این جا درمورد ممیزی صحبت کردیم که با عنوان کارشناس امور مالیاتی نیز شناخته میشود. در سازمان مالیات کشور علاوهبر این کارشناس، چند عنوان یا رده شغلی دیگر نیز وجود دارد، که در نام آنها کلمه ممیز دیده میشود.
مذاکره در صورت عدم توافق
بسیار رخ میدهد که مؤدی و ممیز در طی جلسات و ملاقاتهای خود به نتیجهای نمیرسند. در چنین مواقعی شما باید یک قدم جلوتر رفته و مذاکره را با ارشد او یعنی ممیز کل آغاز کنید. به این منظور ارتباط باید در اشکال مذاکره حرفهای، پیگیری از طریق نامه نگاری یا ارسال پرونده به هیأت حل اختلافات مالیاتی صورت بگیرد.
رفتار با ممیز مالیاتی
به عنوان مؤدیان مالیاتی، باید بدانید که در برخورد با ممیز چه رفتاری باید داشته باشید. آنچه در این قسمت بیان خواهیم کرد، به شا کمک میکند تا با کمترین مشکل، روند اداری امور مالی خود را بگذرانید.